Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Meepraten over binnenstadsvisie Assen
Participatiewebsite online

Hoe maken we van de binnenstad van Assen een interessante plek om te verblijven, te winkelen, te wonen en te beleven? Op welke locaties kunnen winkels geclusterd worden en waar kan juist ruimte worden geboden aan cultuur, horeca of wonen? Over die vragen kunnen ondernemers, eigenaren en bewoners van (de binnenstad van) Assen vanaf vandaag meepraten op een speciaal daarvoor gemaakte website.

Ward Frielink: “We werken samen met stedenbouwkundig bureau Urhahn, de gemeente en vertegenwoordigers van ondernemers en eigenaren aan een binnenstadsvisie voor Assen. Tijdens een aantal gezamenlijke werksessies hebben we gekeken naar de sterke en zwakke punten van de binnenstad en naar hoe het centrum in de toekomst beter zou kunnen functioneren. Die ideeën willen we nu delen met alle betrokkenen. Net als op de inloopavond die we normaal zouden organiseren, horen we ook nu graag van iedereen wat ze van die eerste denkrichtingen vinden en wat hun eigen ideeën over de binnenstad zijn.”

De binnenstad van Assen is groot en in zowel programmatische als ruimtelijke zin weinig samenhangend. De verschillende deelgebieden hebben geen eigen profiel en zijn niet logisch met elkaar verbonden. De looproutes zijn vaak lang, waardoor de bezoekers te veel verspreid raken over het centrum, en de verschillende functies elkaar niet versterken. Ook wat betreft bebouwing en groen zijn er grote verschillen. Er zijn prachtige historische en groene delen, terwijl op andere plekken de stad in de tweede helft van de vorige eeuw dichtgebouwd is en het groen ontbreekt.

Ward: “We stellen voor om het kerngebied compacter te maken. Binnen dit gebied kunnen detailhandel, horeca en cultuur elkaar versterken. In de schil hieromheen komt meer ruimte voor bijvoorbeeld wonen, sport, onderwijs en maatschappelijke voorzieningen. De deelgebieden gaan elkaar beter aanvullen en het moet makkelijker worden voor de bezoeker om te weten waar hij moet zijn. Door dichtgebouwde binnenhoven weer open te breken, komt er meer groen in de binnenstad en ontstaan er leuke doorsteekjes.”

De website met een uitgebreide uitleg over deze eerste denkrichting is tot 15 november online. Alle reacties worden meegenomen in de uiteindelijke binnenstadsvisie en bij het opstellen van het nieuwe beleid. Assen maken we samen!

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie