Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Mooie stap ontwikkeling Zoeterwoude-Rijndijk

Afbeelding: BDP.Khandekar)

Met de ondertekening van twee koopcontracten is weer een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van Zoeterwoude-Rijndijk. Er worden 550 woningen toegevoegd en er komt een supermarkt in de nieuwe wijk Verde Vista Meerburg.

In 2018 stelden wij een gebiedsvisie op, waarin we met de samenleving de gewenste locaties van de voorzieningen in Zoeterwoude-Rijndijk te bepalen. Een van de aanleidingen hiervoor was de geplande ontwikkeling van de nieuwe wijk. In de gebiedsvisie kozen we ervoor om zoveel mogelijk voorzieningen te clusteren op de locatie waar nu al het cultureel centrum en de basisschool van het dorp gevestigd zijn. De supermarkt werd echter voorzien in de nieuwe wijk.

Projectleider Rik Eijkelkamp vertelt waarom: “Het lijkt logisch om zoveel mogelijk voorzieningen, dus ook de supermarkt, bij elkaar te vestigen. Dat is in de gebiedsvisie ook zoveel mogelijk gebeurd. De locatie rond de school en het buurtcentrum wordt hét sociaal-maatschappelijke centrumgebied waar meerdere gezondheidsfuncties naar toe verplaatsen. De supermarkt heeft echter een groter verzorgingsgebied nodig en met de ligging tegen Leiden aan krijgt het dat in de nieuwe wijk van Zoeterwoude-Rijndijk. Veel bewoners gaven bovendien aan het extra verkeer en de bevoorrading van een supermarkt direct naast de school onveilig te vinden.”

Het sociaal-maatschappelijke hart van Zoeterwoude-Rijndijk wordt gefaseerd aangepakt. Als eerste is de Bernardusschool aan de beurt. De nieuwe school wordt in 2023 opgeleverd. Ook de buitenruimte wordt vergroend, zodat hier een centrale ontmoetingsplek voor de bewoners ontstaat.

Rik: “De nieuwe wijk zal in 2024 klaar zijn. Met goede verbindingen tussen het sociaal-maatschappelijk centrum en de supermarkt in Verde Vista zullen de beide gebieden elkaar goed aanvullen en versterken.”

Bijlagen:

Afbeelding: BDP.Khandekar)
Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie