Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

De Christaller-theorie in de Noordoostpolder

Projectleider Ward Frielink vindt het prachtig om als planoloog in een gemeente aan de slag te gaan die volgens de centrale-plaatsentheorie van Christaller is opgebouwd. Ward: “Het is een theorie die al vroeg aan studenten planologie wordt aangeboden. Christaller zag een patroon in de omvang van voorzieningenclusters, verzorgingsgebieden en afstanden tot andere voorzieningenclusters. De Noordoostpolder is in belangrijke mate volgens dit principe vormgegeven. Emmeloord vormt de centrale plaats, met de poldertoren als geografisch middelpunt. Om Emmeloord heen liggen tien dorpen, allemaal op ongeveer dezelfde afstand van elkaar.”

In de gemeente Noordoostpolder gaan we een detailhandelsstructuurvisie opstellen. Gisteren vond het startoverleg in Emmeloord plaats. Gelukkig kunnen we weer steeds vaker op locatie starten, wat als voordeel heeft dat we meteen de gemeente uitgebreid kunnen observeren.

Adviseur Frederike Schneider: “We hebben letterlijk een rondje door de gemeente gemaakt. We hebben met de klok mee alle dorpen rondom Emmeloord bekeken. Niet alle dorpen hebben hun eigen winkelvoorziening. De inwoners van die dorpen zijn aangewezen op het aanbod in Emmeloord of op Urk. En ze kunnen terecht bij de boerderijwinkels en fruittelers. Daar haalden wij onderweg ook lekkere verse pruimen.”

Voor de detailhandelsstructuurvisie gaan we de detailhandelsmogelijkheden in die kleine kernen en in de hoofdkern Emmeloord bekijken, en we geven advies over de te hanteren beleidsregels voor bijvoorbeeld detailhandel op bedrijventerreinen.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie