Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Op zoek naar een nieuwe balans voor horeca in gemeente Drechterland!

Gemeente Drechterland (onderdeel van regio West-Friesland) bestaat uit een aantal dorpen en een fraai open landschap, gelegen aan het Markermeer. Niet voor niets wordt het gebied ook graag bezocht door de (veelal fietsende) toeristische bezoeker. Adviseur Daan Veenstra: “Het groene en open landschap in de gemeente is een kwaliteit, zeker in combinatie met het fietsen over de dijk langs het Markermeer. Tijdens ons bezoek waren er bijvoorbeeld prachtige zeilboten te zien.”

Om deze recreatieve potentie beter te benutten, kan horeca een belangrijke rol spelen. Deze sector bedient de lokale bewoners, maar juist ook de mensen die een dagje komen fietsen en graag even pauze nemen met een hapje en een drankje. Projectleider Rik Eijkelkamp ziet kansen. “Het bestaande horeca-aanbod is voornamelijk gericht op de lokale bewoner. Een breder horeca-aanbod dat zowel de bewoner als de recreatieve bezoeker aanspreekt is wenselijk. Het gebied aan het water zou bijvoorbeeld een mooie plek kunnen zijn voor een verfrissend aanvullend horecaconcept. Doel zou hierbij niet moeten zijn, zoveel mogelijk horeca toe te voegen, maar vernieuwing en dynamiek mogelijk te maken die passend is per deel van de gemeente.”

DTNP maakt in opdracht van de gemeente komende maanden een afwegingskader voor nieuwe horeca-initiatieven. Zo kan de gemeente toetsen of een nieuwe zaak wenselijk is, bijvoorbeeld vanwege de locatie of vanwege de doelgroep waarop ingezet wordt. Speciale aandacht is er ook voor zaken die kenmerkend zijn voor dit gebied, zoals de (regels voor) theetuinen. Met dit afwegingskader kan het horeca-aanbod in de gemeente op de juiste manier versterkt worden. Zo wordt de gemeente een fijnere plek voor zowel de bewoner als de toeristische bezoeker!

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie