Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Hoe blijft de warenmarkt in Wijchen een begrip?

Hoe kunnen we de warenmarkt in het centrum toekomstbestendig houden en op welke locatie lukt dat dan het beste? Die vraag stelde de gemeente Wijchen aan DTNP.

Adviseur Pieter Bos vertelt: “We gaan deze vraag beantwoorden samen met de gemeente, de marktondernemers, het centrummanagement, bezoekers, en de horeca- en winkelondernemers aan de Markt, het plein waar de warenmarkt wekelijks neerstrijkt.”

“Het traject is inmiddels begonnen met de eerste samenkomst van de werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de warenmarkt, horeca en centrummanagement. Het was een constructieve start waarbij onder meer duidelijk werd dat horeca en warenmarkt elkaar graag versterken en dat dit goed kan op dezelfde pleinruimte. We zijn blij met deze verhelderende bijeenkomst, die de basis vormt voor ons verdere onderzoek.”

De warenmarkt in Wijchen staat iedere donderdagochtend op de Markt, midden in het centrum van Wijchen. De ruim 20 marktkooplieden bieden samen een uiteenlopend food- en non-food-aanbod aan. Hoewel het functioneren van markten landelijk onder druk staat, is de weekmarkt nog steeds, ook in Wijchen, een begrip en een publiekstrekker.

Pieter: “Het is van belang ervoor te zorgen dat de warenmarkt een begrip blijft voor de inwoners van Wijchen. Hoe kunnen we dat het beste bereiken en welke veranderingen zijn dan nodig? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gewenste samenstelling of de opstelling van de markt. Hierbij kan ook gekeken worden naar de beste locatie voor de weekmarkt. Deze vragen gaan we graag open in.”

Een van de onderdelen van het onderzoek is een vragenlijst die de marktondernemers binnenkort kunnen invullen, waarin ze hun eigen verwachting voor de toekomst en wensen voor de warenmarkt kunnen uitspreken. Ook zullen bezoekers van de warenmarkt middels een enquête worden gevraagd naar hun mening. Daarna volgen groepsgesprekken met de winkel- en horecaondernemers aan de Markt en de marktcommissie afzonderlijk. Ook komt de werkgroep waarin al deze ondernemers en de gemeente vertegenwoordigd zijn nog meerdere keren bij elkaar. Zoals in de eerste bijeenkomst is benadrukt: het is in eenieders belang om in overleg met elkaar tot een goed werkbare situatie, waarmee de warenmarkt haar trekkersrol voor het centrum kan behouden, te komen.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie