Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Warenmarkt en horeca samen verder op de Markt in Wijchen

Aanbevelingen uit het onderzoek van DTNP over de warenmarkt in Wijchen zijn overgenomen door het college van burgemeester en wethouders! Het rapport analyseert hoe de huidige warenmarkt functioneert, waar die het beste tot haar recht komt en waar deze de meeste meerwaarde heeft voor het centrum als geheel. Conclusie is dat de warenmarkt blijft staan op de Markt en dat marktkooplieden en horecaondernemers het pleingebruik beter op elkaar gaan afstemmen. Hierover zijn concrete afspraken gemaakt.

Adviseur Pieter Bos: “Hoewel het aantal kramen terugloopt, is de weekmarkt op donderdagochtend op de centrale Markt absoluut een begrip waar vele vaste klanten op af komen. De warenmarkt heeft op deze locatie de meeste meerwaarde voor het centrum: ruim de helft van de bezoekers loopt voor- of na hun bezoek aan de warenmarkt nog even binnen bij een winkel of drinkt koffie bij de horeca. Het is op dit moment dan ook niet logisch te denken aan een andere locatie of opstelling voor de markt.”

Tussen horeca en warenmarkt zijn aanvullende afspraken gemaakt om het plein optimaal te gebruiken. Projectleider Rik Eijkelkamp: “Er wordt bijvoorbeeld een jaarplanning gemaakt, en marktondernemers communiceren het wekelijks op tijd als zij niet kunnen komen zodat bijvoorbeeld in de zomervakantie de horeca haar terras vaker geheel kan laten staan. Daarnaast zal er een nieuwe, compactere marktopstelling worden gemaakt als er gedurende een periode van een half jaar slechts 14 of minder vaste marktondernemers over zijn. Nu zijn dit er 18 en maken ze als collectief elke donderdagochtend vele Wijchenaren blij met hun aanwezigheid.”

Bij toenemende ‘gaten’ in de opstelling is het voor zowel markt- als pleinondernemers duidelijk wanneer een herverdeling van het pleingebruik gemaakt gaat worden. Voorlopig blijven de marktkooplieden op hun vertrouwde plekken staan.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie