Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Dilemma’s en keuzes voor centrum IJsselstein
Tweede binnenstadstafel met betrokkenen

Op 26 juni kwamen ruim twintig ondernemers, bewoners en belanghebbenden voor de tweede keer samen om na te denken over de toekomst van de binnenstad van IJsselstein. Tycho Wissink presenteerde allereerst de analyses en uitkomsten van de eerste bijeenkomst ofwel de ‘diagnose’ voor de binnenstad.

Tycho: “Het gaat nog relatief goed in het centrum, maar de opgaven en ambities voor de toekomst dwingen in het kleine gebied tot nieuwe keuzes. Zo is het bijvoorbeeld de gedeelde ambitie om de regionale recreant meer aan te spreken. Daardoor wordt het beter mogelijk om een divers voorzieningenniveau en goed investeringsperspectief te behouden in IJsselstein. Maar aan de andere kant zijn er ruimtelijke opgaven zoals vergroening van de binnenstad, het bezoekgemak voor de lokale frequente bezoeker en de leefbaarheid voor binnenstadsbewoners. Daarmee ontstaat er een leuke ruimtelijke puzzel voor de toekomstige binnenstad.”

De deelnemers aan de binnenstadstafel konden tijdens de bijeenkomst steeds kiezen uit twee mogelijkheden voor een bepaalde locatie. Eén keuzemogelijkheid was aansprekend voor de lokale bezoeker en de andere voor de recreant.

Tycho: "Hierdoor konden de betrokkenen zelf ervaren hoe moeilijk het soms is om keuzes te maken in een centrum, en ook dat een deelgebied niet los van de rest van de binnenstad kan worden bekeken. Als je bijvoorbeeld het ene gebied vergroent, moet je ergens anders zorgen voor een evenementenlocatie. De deelnemers gingen regelmatig hardop nadenkend met elkaar over deze dilemma’s in gesprek.”

Tot slot presenteerde Tycho een mogelijke ruimtelijke ontwikkelrichting, waaruit bleek dat de puzzelstukjes voor een groot deel in elkaar kunnen passen. Tijdens een tweede ronde keuzes werd die onderlinge samenhang besproken.

De gemeente en DTNP gaan in de zomerperiode aan de slag met opstellen van een concept-‘Toekomstbeeld en uitvoeringsprogramma’. Na de zomer zal dit eerst met het college en een afvaardiging van de raad worden besproken, om het vervolgens te bespreken bij de 3e binnenstadstafel.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie