Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Hoe blijven de markten in Roermond een begrip?
Toekomstperspectief binnenstadsmarkten en standplaatsenbeleid Roermond

De gemeente Roermond heeft ons gevraagd actueel beleid voor de weekmarkten in de binnenstad en voor de standplaatsen op te stellen. Adviseur Pieter Bos: “In Roermond zijn de weekmarkten echt onderdeel van de lokale identiteit. Ze zijn een belangrijke publiekstrekker voor de binnenstad. De bezetting op de beide weekmarkten is dan ook hoog, maar toch dreigt een terugloop van het aantal kramen door gebrek aan opvolging en doordat de wachtlijst langzaam leeg raakt. Wij gaan daarom onderzoeken hoe de markten in Roermond zo aantrekkelijk mogelijk kunnen blijven en zo veel mogelijk kunnen bijdragen aan de hele binnenstad.”

In Roermond staat de markt op woensdag en op zaterdag op het Munsterplein. Op zaterdag is er ook een warenmarkt op de Markt te vinden. Daarnaast is er iedere week een biologische markt in de binnenstad, en in de zomermaanden is er wekelijks een antiekmarkt. In september is er bovendien een jaarmarkt, waarbij ook een standwerkersconcours wordt gehouden.

Pieter: “Ook die bijzondere markten nemen we mee in ons onderzoek. En daarnaast gaan we kijken naar de standplaatsen in Roermond. Is het aantal standplaatslocaties voldoende en zijn ze logisch verspreid over de gemeente? Ook het beleid hiervoor gaan we actualiseren, zodat het weer voldoet aan de regels voor schaarse vergunningen in de Europese Dienstenrichtlijn. Eenzelfde actualiseringsslag maken we voor de marktverordening.”

Projectleider Rik Eijkelkamp: “We onderzochten eerder al het toekomstperspectief voor de warenmarkten in onder andere Wijchen, Weert en Tiel. Net als bij die projecten gaan we in Roermond uitgebreid in gesprek met de markt- en standplaatsondernemers, maar uiteraard ook met een afvaardiging van de betrokken ondernemers uit de binnenstad. De markt is immers onlosmakelijk verbonden met de winkels en horecabedrijven eromheen. Met een goede wisselwerking kunnen zij veel betekenen voor elkaar én voor de hele binnenstad van Roermond.”

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie