Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Stormachtige start Visie Toerisme en Recreatie gemeente Purmerend

Afgelopen donderdag raasde storm Ciarán over ons land. Geen lekker weer voor toerisme en recreatie. Peter Rosmulder en Daan Veenstra hadden echter net die dag de startbijeenkomst voor de Visie Toerisme en Recreatie voor de gemeente Purmerend. Gelukkig is hybride werken tegenwoordig ook een optie.

Projectleider Peter Rosmulder: “Door de code oranje moesten we de startgesprekken voor de Visie Toerisme en Recreatie, met het ambtelijke kernteam en de betrokken portefeuillehouders, noodgedwongen vanaf kantoor doen. We kennen Purmerend natuurlijk al heel goed, door het Programma Binnenstad dat wij onlangs voor de gemeente opstelden. Maar we hadden toch ook graag met een recreatie-en-toerismeblik buiten de binnenstad willen rondkijken, met name bij het werelderfgoed in de gemeente. Volgende week gaan we dat, als het weer het toelaat, alsnog doen.”

Sinds 1 januari 2022 zijn de gemeentes Purmerend en Beemster, in de regio Waterland in Noord-Holland, overgegaan in de nieuwe gemeente Purmerend. De stad Purmerend groeit, waardoor ook de behoefte aan recreatiemogelijkheden groeit. De binnenstad heeft als recreatieve bestemming veel potentie en de fusie met de Beemster biedt nieuwe recreatieve en toeristische kansen voor kruisbestuiving tussen het stadje en de omliggende polders.

Peter: “We gaan aan de slag met een breed scala aan vragen. Hoe krijg je al die mooie plekken het beste voor het voetlicht? Voor wie is welke plek aantrekkelijk? Wil je een internationale of juist een binnenlandse toerist verleiden om de gemeente te bezoeken? Welke rol vervult Purmerend in de regio Laag Holland? Maar ook: hoe bied je de eigen bewoners een zo aantrekkelijk mogelijk recreatieaanbod? Wat is er te beleven, voor jong en oud? Al deze vragen moeten in samenhang beantwoord worden, om zo voor de verschillende doelgroepen de gemeente zo aantrekkelijk mogelijk te maken.”

De komende tijd gaat DTNP aan de slag met de eerste analyses. We zullen hiervoor ook direct met bepaalde ondernemers, verenigingen en instellingen in gesprek gaan, om zo een beter gevoel te krijgen bij alles wat er speelt in de gemeente. Daarnaast is er medio januari een bijeenkomst, waarbij vertegenwoordigers van de gemeente, ondernemers en andere betrokken partijen met elkaar in gesprek kunnen gaan over de visie.

Stedenbouwkundig adviseur Daan Veenstra vindt het erg leuk om weer aan de slag te gaan in Purmerend: “Twee jaar geleden begon ik in Purmerend met het Programma Binnenstad. Bij het startgesprek voor de toerisme- en recreatievisie zag ik daarom weer een aantal bekende gezichten op het scherm. Destijds lag de focus heel erg op de binnenstad, nu mag de blik juist ook naar de mooie plekken buiten de binnenstad. Een nieuw perspectief, dat er ongetwijfeld voor gaat zorgen dat ik weer nieuwe pareltjes in de gemeente ga leren kennen. Erg leuk om, na dit stormachtige begin, samen met de gemeente en de ondernemers van Purmerend een nog fijnere plek te maken voor haar bewoners en bezoekers!”

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie