Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Manifest 'De rechtvaardige reisrevolutie': een nieuw verhaal voor de mobiliteitstransitie

Het manifest is af! Ongeveer een jaar geleden begonnen wij samen met Studio Verbinding aan het maken van een nieuw verhaal voor de mobiliteitstransitie, in het kader van de Open Oproep Wegen naar Welzijn. Een nieuw toekomstperspectief voor kleinstedelijk en dorps Nederland, daar waar de mobiliteitstransitie nu vaak nog een ‘ver-van-mijn-bed-show’ is. Het manifest is te lezen (en te downloaden, zie onder) voor iedereen die geïnteresseerd is in een nieuw verhaal over de mobiliteitstransitie in Nederland!

Het is een verhaal geworden over rechtvaardigheid. Een verhaal over de kansen die er zijn als er afscheid genomen wordt van de privéauto, omdat die een oneerlijk mobiliteitssysteem oplevert. Iedereen verdient het om binnen een acceptabele reistijd bij bijvoorbeeld de supermarkt of de sportvereniging te kunnen komen. Niet alleen de mensen met een auto, of de mensen die in een grote stad wonen. Voor de inwoners van de kleinere steden en dorpen in Nederland geldt nu namelijk: iedereen is gelijk, zolang je maar een auto hebt.

Een sterk openbaar vervoer vormt de basis voor een rechtvaardig mobiliteitssysteem waarin iedereen toegang heeft tot een basisniveau aan voorzieningen. Dit is niet alleen eerlijker, een rechtvaardig mobiliteitssysteem levert tegelijkertijd leefbare en aantrekkelijkere dorpen op. Plekken waar op straat weer volop ruimte is voor bijvoorbeeld groen of spelende kinderen, in plaats van rijdende en (vooral) stilstaande auto’s. Een nieuwe wereld ontstaat als we de eigen auto laten staan: een rechtvaardigere, socialere en duurzamere wereld. Met dit manifest kunnen de vele Nederlandse dorpsbewoners nu ook eindelijk zien wat de mobiliteitstransitie voor hen op kan leveren, en dat werd hoog tijd!

Het onderwerp is relevanter dan ooit. Het nog geen maand oude Hoofdlijnenakkoord laat zien dat bereikbaarheid van kleinstedelijk en dorps Nederland op de politiek agenda staat (pag. 9): “De bereikbaarheid van het landelijk gebied wordt verbeterd door het busvervoer tussen dorpskernen op het platteland te versterken.” Ons verhaal laat zien welke keuzes nodig zijn om dit soort ambities daadwerkelijk waar te maken.

Deze Open Oproep heeft ons op een heel andere manier laten kijken naar de mobiliteitstransitie. Wij hopen dat je na het lezen van dit verhaal net zo enthousiast bent over een rechtvaardige reisrevolutie als wij! Stuur het verhaal vooral ook door naar mensen waarvan jij denkt: ‘die moet dit lezen!’. Wie weet wordt dit verre, maar lonkende toekomstperspectief dan wel sneller dan we denken een nieuwe realiteit!

Inmiddels zijn wij geselecteerd voor fase II van de Open Oproep, waarin we onderzoeken hoe dit toekomstperspectief stap voor stap bereikt kan worden. Je hoort dus van ons!

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie