Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

In behapbare stappen naar een Omgevings­visie

DTNP biedt oplossing voor vragen en onzekerheid rondom de Omgevingswet

De invoering van de Omgevingswet heeft haken en ogen. Toch werken veel gemeenten al aan Omgevingsvisies met bijbehorende participatie. Door de complexiteit en de vele vragen en onzekerheden blijkt dit echter vaak “een uitdaging”, met een lang proces als gevolg. Ondertussen vraagt de ‘dagelijkse praktijk’ om gemotiveerde besluiten en actueel beleid. Hoe voorkom je als gemeente dat de Omgevingsvisie je boven het hoofd groeit?

Rik Eijkelkamp
Directeur DTNP

De Omgevingswet komt! Maar wanneer?

Op 11 februari jl. heeft de Eerste Kamer ingestemd met de ‘Invoeringswet Omgevingswet’. Deze invoeringswet regelt het overgangsrecht, wijzigt een aantal bestaande wetten en vult de Omgevingswet aan met enkele onderwerpen. Dit betekent dat invoering van de nieuwe wetgeving (per 1 januari 2021) een stap dichterbij is gekomen. Toch valt dit nog niet mee: veel gemeenten liggen achter op schema en de DSO, het Digitaal Stelsel Omgevingswet, blijkt ingewikkelder dan gedacht. Bovendien zijn er vraagtekens of de beoogde participatie wel voor iedereen even toegankelijk is. Naar verwachting wordt deze zomer besloten of de Omgevingswet écht per 1 januari 2021 ingaat.

[Update] Inmiddels is er meer duidelijk: de invoering van de Omgevingswet is op dit moment voorzien voor 1 januari 2022. De datum is daarmee één jaar naar achteren geschoven.

Omgevingsvisie 1.0: de Eerselse aanpak

DTNP kiest voor een pragmatische omgang met de Omgevingswet. In de ‘Omgevingsvisie Eersel 1.0’ heeft DTNP al het bestaande beleid dat betrekking heeft op de fysieke leefomgeving (zoals natuur, milieu, ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer) letterlijk in kaart gebracht. Ook conflicten tussen verschillende beleidsterreinen en hiaten en keuzes in het bestaande beleid kwamen zo scherp in beeld. In de filosofie van de Omgevingswet heeft de Omgevingsvisie bewust het kenmerk ‘1.0’ gekregen. De visie is geen blauwdruk, maar juist een vertrekpunt en nodigt burgers en ondernemers uit om Eersel nog mooier te maken. De inmiddels door de raad vastgestelde visie vormt het integrale beleidskader voor nieuwe ontwikkelingen. Zo werd de Omgevingsvisie in Eersel met een behapbaar proces en een belangrijke mijlpaal in de veranderende relatie tussen bestuur en burger.

Lees meer over onze aanpak in Eersel

Met behapbare stappen naar een integrale Omgevingsvisie

Veel gemeenten zijn al langere tijd bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie, al dan niet met uitgebreide participatie. Vaak is die Omgevingsvisie nog heel globaal van aard, terwijl de veranderende samenleving ook vraagt om concrete antwoorden op talloze praktische vragen. Deze ‘dagelijkse praktijk’ kan niet wachten en is vaak ‘gewoon nog’ toegespitst op één sector of een duidelijk ruimtelijk afgebakend gebied. Recente jurisprudentie maakt daarbij opnieuw duidelijk dat overheidsbesluiten voor die 'dagelijkse praktijk' alleen juridisch houdbaar zijn als deze beleidsmatig deugdelijk zijn onderbouwd, op basis van actuele gegevens.

In veel gemeenten zijn wij dan ook actief met het actualiseren van detailhandels-, horeca-, toeristisch of ander sectoraal beleid, of met het opstellen van een integrale centrum- of gebiedsvisie. Zo’n sectorale of ruimtelijk toegespitste visie kan, inclusief participatie, binnen enkele maanden vastgesteld zijn en zijn werk doen. Voor de betrokkenen is zo’n toegespitst onderwerp ook veel concreter. Wij merken dat daardoor de participatie groter en actiever is. Tegelijkertijd wordt zo met behapbare bouwstenen, stapsgewijs, gewerkt aan een integrale Omgevingsvisie.

Hieronder vindt u drie recente voorbeelden van dergelijke 'bouwstenen' uit ons portfolio:

Of de Omgevingswet nu in 2021 of 2022 wordt ingevoerd, voor ons is integraal werken en overleg met betrokkenen (al bijna 25 jaar) vanzelfsprekend. Onze gebieds- en structuurvisies zijn Omgevingswet-proof en kunnen moeiteloos gebruikt worden als bouwstenen voor de integrale Omgevingsvisie. Of het nu gaat om een integrale centrumvisie of een haalbaar en uitvoerbaar transformatieplan: DTNP weet op alle schaalniveaus wel raad met de Omgevingswet!

Dirk Jan Droogh
Partner DTNP

Ook concrete stappen zetten in uw gemeente?

Ook uw gemeente helpen we graag en pragmatisch met de uitdagingen van de Omgevingswet. Dat kan door ‘gewoon’ op z’n Eersels te starten met een ‘Omgevingsvisie 1.0’. Maar ook met behapbare sectorale of ruimtelijke bouwstenen die aansluiten op uw dagelijkse actualiteit. Welke aanpak we ook kiezen: we houden het praktisch en behapbaar zodat we snel kunnen inspelen op de eventuele laatste ontwikkelingen met de Omgevingswet. Maar bovenal sluiten we aan op de dagelijkse praktijk van de gemeentelijke organisatie en alle overige stakeholders in de gemeente.

Benieuwd naar onze ideëen voor uw gemeente?

Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie