Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Buitenpost gaat op de schop

Schets van het toekomstige centrum van Buitenpost Bron: lc.nl

2,2 miljoen reserveerde de gemeente Achtkarspelen eerder dit jaar voor een compacter, groener en voetgangersvriendelijker centrum in Buitenpost. Na de vaststelling van de centrumvisie in 2019 riep de gemeenteraad direct een lokale projectgroep in het leven die de uitwerking van de visie in handen kreeg. Dat heeft goed uitgepakt. Momenteel wordt er door de gemeente hard gewerkt aan een ontwerp voor het centrum en de verkeerskundige keuzes. Daarbij wordt de projectgroep, in een andere samenstelling, ook weer betrokken. Daarnaast zijn verschillende eigenaren bezig met hun aanpalende vastgoedplannen. Dit alles met als doel de momenteel trieste uitstraling van het centrum uit het collectieve geheugen te laten verdwijnen en Buitenpost weer een dorpshart te geven om trots op te zijn.

Ruimtelijke adviseur Tycho Wissink: “In 2019 stelden wij een ruimtelijk-functionele visie op voor het centrum van Buitenpost. We maakten een visie op het toekomstig haalbare programma, met daarbij een afbakening van het centrumgebied en per deelgebied een passend functieprofiel. Het toekomstbeeld was helder, het centrum moet flink kleiner. En om dat kleinere centrum weer aantrekkelijk te krijgen, moest er iets in de uitstraling veranderen. De visie eindigde dan ook met het wensbeeld van de betrokken projectgroep en met acties als ‘ontwerp openbare ruimte’ en ‘kwaliteitsverbetering gevelbeeld’.”

In de projectgroep waren in eerste instantie de Businessclub, Plaatselijk belang, centrumondernemers en gemeente vertegenwoordigd. Deze club begon met een open enquête onder centrumondernemers, als vertrekpunt voor gesprek en om zo zeker te weten dat ze de lokale wensen en belangen begrepen. Sindsdien is de groep verbreed met nog meer lokale, betrokken mensen, die relevante kennis met zich meebrengen, bijvoorbeeld over vastgoedontwikkeling.

Jeldrik Doevendans van gemeente Achtkarspelen: “Het perspectief van de visie was duidelijk en de projectgroep heeft het daarna goed opgepakt, waardoor het echt een project van Buitenpost voor Buitenpost aan het worden is. Als gemeente hebben we de groep mee laten kijken bij andere projecten in de gemeente om zo inspiratie en kennis op te doen. Zo neem je elkaar serieus en kom je stukken verder.”

Bijlagen:

Schets van het toekomstige centrum van Buitenpost Bron: lc.nl
Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie