Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Samen op weg naar een Omgevings­visie

DTNP helpt gemeentes zich voor te bereiden op de Omgevingswet

De Omgevingswet komt, bereid je erop voor!


De Omgevingswet markeert een nieuw hoofdstuk in de ruimtelijke ordening van ons land. De afgelopen jaren is het besef is gegroeid dat we zuiniger moeten omspringen met de schaarse ruimte en dat we de kwaliteit van onze omgeving moeten koesteren en onderhouden.

De Omgevingswet nodigt uit om een samenhangende, integrale blik op onze omgeving te werpen. De gemeentelijke omgevingsvisie moet zorgen voor deze samenhangende blik. Hierin wordt het beleid van verschillende sectoren, zoals economie, landschap en wonen, gebundeld tot één visie op de lokale leefomgeving.

De invoering van de Omgevingswet is opnieuw uitgesteld. Dat geeft gemeentes meer tijd om zich goed voor te bereiden. DTNP raadt aan die tijd goed te gebruiken en te zorgen dat je gemeente er klaar voor is als de wet, nu gepland voor 1 juli 2023, wordt ingevoerd.

Participatie krijgt, dankzij de Omgevingswet, een steeds grotere rol bij de projecten die wij uitvoeren. Voor ons is integraal werken en overleg met betrokkenen echter (al meer dan 25 jaar) vanzelfsprekend. Onze gebieds- en structuurvisies zijn Omgevingswet-proof en kunnen moeiteloos gebruikt worden als bouwstenen voor de Omgevingsvisie. Of het nu gaat om een integrale centrumvisie of een haalbaar en uitvoerbaar transformatieplan: DTNP weet op alle schaalniveaus wel raad met de Omgevingswet!

Rik Eijkelkamp
Directeur DTNP

Integrale omgevingsvisie voor en samen met gemeente Maashorst

In de fusiegemeente Maashorst werken wij samen met de gemeente aan een integrale Omgevingsvisie. Wij begeleiden, zij maken de keuzes. Samen zijn we, met oog voor ruimtelijke kwaliteit en een gezonde leefomgeving, op zoek naar harmonie in ruimtegebruik en naar koppelkansen tussen de verschillende sectoren. Het bestaande beleid van de voormalige gemeentes Uden en Landerd is het vertrekpunt voor het integraal aanpakken van de ruimtelijke opgaven van de toekomst.

Lees meer over de omgevingsvisie voor Maashorst

In Eersel gaven ze met hun Omgevingsvisie 1.0 aan dat deze visie geen vaststaand beleidsstuk is, maar een vertrekpunt, dat burgers en ondernemers uitnodigt om Eersel nog mooier te maken. Daarmee werd de omgevingsvisie een belangrijke mijlpaal in de veranderende relatie tussen bestuur en burger.

Lees hier over het heldere toekomstbeeld voor Eersel

Peter Rosmulder
Projectleider DTNP

Met behapbare stappen naar een integrale Omgevingsvisie

In veel gemeenten zijn wij actief met het actualiseren van detailhandels-, horeca-, toeristisch of ander sectoraal beleid, of met het opstellen van een integrale centrum- of gebiedsvisie. Zo’n sectorale of ruimtelijk toegespitste visie kan niet alleen relatief snel worden vastgesteld en zijn werk gaan doen, maar vormt meteen een bouwsteen voor de Omgevingsvisie. Zo wordt in behapbare stappen gewerkt aan een integrale Omgevingsvisie.

Participatie is binnen die stappen onontbeerlijk. Wij merken dat voor de betrokkenen zo’n toegespitst onderwerp lekker concreet is (Hoe ziet het centrum er wat jou betreft uit? Wat zijn je wensen voor die straat of dat plein?). Daardoor zijn meer ondernemers, eigenaren en bewoners bereid te participeren. Ze worden daarmee ook letterlijk betrokken bij het proces en er ontstaat zo energie om samen te werken aan straat, wijk, dorpcentrum of binnenstad.

Hieronder vindt u drie recente voorbeelden van projecten waarbij de participatie een belangrijk onderdeel van het proces vormt.

Ook concrete stappen zetten in jouw gemeente?

Ook jouw gemeente helpen we graag en pragmatisch met de uitdagingen van de Omgevingswet. Dat kan door, zoals in Maashorst, samen met ons alle onderdelen van de omgevingsvisie op te pakken. Maar ook met behapbare sectorale of ruimtelijke bouwstenen die aansluiten op de dagelijkse actualiteit. Welke aanpak we ook kiezen: we houden het praktisch en behapbaar, zodat we snel kunnen inspelen op de eventuele laatste ontwikkelingen met de Omgevingswet. Maar bovenal sluiten we aan op de dagelijkse praktijk van de gemeentelijke organisatie en alle betrokkenen in de gemeente.

Benieuwd naar onze ideëen voor jouw gemeente?

Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie